Ekologiczne i naturalne nawozy
Stosowanie nawozów sztucznych, to ogromna wygoda dla wielu osób. Nie dość, że są dostępne niemal w każdym supermarkecie i sklepie ogrodniczym, to jeszcze używając ich, można oszczędzić sporo czasu. Producenci tworzą coraz to nowsze preparaty i obiecują niepowtarzalne efekty wzrostu roślin w krótkim czasie. Z pewnością tego typu produkty są warte rozważenia.
Jednak z drugiej strony, biorąc pod uwagę aktualne trendy ekologiczne, warto zastanowić się, czy moglibyśmy spróbować wykonać nawóz własnymi siłami. Przygotowanie takiego preparatu, z pewnością będzie wymagało od nas dużo wkładu czasu. Czy przyniesie także konkretne korzyści? Nawożenie roślin jest niezbędne, bowiem bez tego zabiegu, dużo plonów po prostu by nie wzeszło, a rośliny ozdobne nie byłyby tak imponujące.
Popularne i skuteczne typy nawozów naturalnych
Rozróżniamy kilka podstawowych typów nawozów organicznych, a pośród nich są:
- Kompost – jeśli mamy na działce kompostownik, właściwie większość pracy jest już za nami. Posłużą nam tutaj rozmaite resztki organiczne, które wyrzucamy do specjalnej skrzyni. Składujemy tutaj wszelakie skórki po owocach, szczątki warzyw, obierki, skorupy jajek, chwasty oraz pozostałości po pielęgnowaniu grządek. Po kilku tygodniach gromadzenia wzruszamy szpadlem wierzchnią warstwę, ażeby pomieszać materiał.
- Obornik – pochodzi od odchodów zwierząt, jest niezwykle dobrym i cennym nawozem. Zwykle rozprowadza się go po powierzchni gruntu i później przekopuje, ażeby wniknął w glebę.
- Popiół – produkt otrzymywany po spaleniu drewna. Doskonały pod uprawy.
- Gnojówka roślinna – powstaje w wyniku fermentacji roślin, najczęściej stosuje się do jej produkcji pokrzywę. Pokrzywę wkładamy do beczki i zalewamy wodą w stosunku 10/1 – 10 l wody na 1 kg pokrzywy. Po paru tygodniach możemy podlewać rośliny tym nawozem.
- Kora – z iglastej sosny, o różnym stopniu rozdrobnienia.
- Torf – rozróżniamy torf kwaśny dla roślin o pH < 4.5 oraz torf odkwaszony dla pozostałych.
- Słoma – doskonały materiał do nawożenia i ściółkowania.
Zalety wykorzystywania nawozów organicznych
Dzięki używaniu nawozów zaopatrujemy podłoże w istotne składniki pokarmowe i cenną próchnicę. Cenne elementy przenikają w podłoże w sporo wolniejszym tempie aniżeli gotowe nawozy, mozolniej rozkładają się w glebie, dzięki czemu rośliny nie są narażane na zagrażające im substancje. Są w pełni przyjazne dla naszego środowiska, pochodzą w końcu z naturalnych źródeł.
Kategorycznie więcej nawozów naturalnych przeznacza się pod uprawy warzyw i owoców, które są bardziej odporne na nawet mocny kompost czy obornik. Inaczej to wygląda w wypadku roślin ozdobnych, jakie z kolei mogą cierpieć na przenawożenie, więc nie jest to wcale takie proste, potrzeba dużo obserwacji oraz wyczucia, aby poznać zapotrzebowanie konkretnych roślin. Nawozy ekologiczne polepszają całą strukturę gleby, zawierają mnóstwo cennych mikroelementów, których nie wypatrzymy w nawozach sztucznych.
Najważniejsze zasady stosowania nawozów organicznych
Jak nadmieniono wyżej, nawożenie roślin drogą naturalną nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Każda roślina ma inne zapotrzebowanie na stanowisko, na jakim rośnie oraz potrzebuje innej ilości składników pokarmowych z podłoża. To my więc musimy dopilnować, ażeby każda dostała tyle pokarmu, ile wymaga, ponieważ nadwyżka nawozu może przyczynić się do obumierania rośliny. Powiązane jest to z nadmiarem azotu, jaki sprawia, że roślina wykazuje wzrost części zielonych, a niekoniecznie w plony.
Najczęstsze błędy przy nawożeniu to między innymi zbyt późne stosowanie tych preparatów, ponieważ wtedy rośliny nie mają tak wiele czasu do wzrostu. Najbardziej poleca się robić to w czasie wakacji, aby umożliwić im odpowiedni rozrost przed przymrozkami. Oprócz tego wystrzegaj się niedbałego, nierównomiernego nawożenia. Może to obciążyć roślinę, która zostanie przygnieciona, a także nie będzie mogła pobierać składników odżywczych z podłoża.